Midnatssol er en sindstilstand. Abstraktionen 'tid' har ingen mening her - lad bare uret blive i kufferten, for dagen har ingen ende. Børn står på rulleskøjter ned ad gaden midt om natten, med solen lige i ansigtet. Små motorbåde drønen ud af havnen, og på klipperne sidder grupper af mennesker hist og pist i solens lave stråler.
 
Rejsebureauer:
Luftfartsselskaber:
Turistkontorer:

 

 
 

 
 
Midnatssolen kan opleves nord for Polarcirklen. I Ilulissat, for eksempel, går solen ikke ned fra 25. maj til 25. juli, og i den periode er det normale tidsbegreb stort set sat ud af kraft.
 
Det er lyst døgnet rundt. I det, der plejede at være nat, er lyset blødt og varmt. De lange skygger fra den lavthængende sol giver fjelde, is og hav et drømmeagtigt udtryk af en næsten overjordisk skønhed.
 
Nordlyset er ikke mindre imponerende. Hvidt, gult, grønt og rødt bølger det over den mørke nattehimmel, vokser i intensitet og kulminerer i et sceneri hinsides al fornuft.
 
Nordlys optræder året rundt i Grønland, men det kan kun observeres på en mørk og klar nattehimmel. Nordlyset bliver skabt i omkring 100 km's højde og har nærmest form som blafrende gardiner eller som prikker der udstråler fra et enkelt punkt.
 
Fænomenet skyldes elektrisk ladede partikler fra solen, der kommer ind i jordens atmosfære og afbøjes af magnetfeltet. Når solpartiklerne så møder molekyler i atmosfæren, opstår nordlyset. Farven på nordlyset afhænger af, hvilke molekyler solpartiklerne møder.
 
I nærheden af Kangerlussuaq findes en amerikansk videnskabelig station, hvor der forskes i nordlys. Stedet hedder Kellyville og drives af US National Science Foundation.
 

 
Vintermørket er midnatssolens modpol, men ikke mindre fascinerende. I ugevis kommer solen ikke over horisonten. Landskabet er hvidt af sne og frossen havis under den sorte himmel. Det spæde lys fra stjernerne, månen og nordlyset får den hvide verden til at lyse som en drøm, på én gang virkelig og uvirkelig.
 
Hoteller:
Vandrerhjem:
Events:

 
 
What's on at top of the World

 
 
 
Klik for at navigere

© Copyright Greenland Guide
www.greenland-guide.gl