Vandring & sejlads

Bådtur til Upernavik Isfjord
 
Turen går mod øst gennem den ørige skærgård. Vi passerer nogle af edderfuglenes yngleområder og kommer endelig ud i isfjorden, som altid varierer meget i ismængde. Vi sejler nu så tæt mod bræen som det er forsvarligt. Der kan stadig være både at se længere inde ved bræen – det er fiskerne, der her henter havets grå guld op fra ca. 2.000 meters dybde – altså hellefisk. Foran bræen nydes en frokost og så går det hjemad forbi bygden Aappilattoq. Her får vi lige et hurtigt kig på bygden og mulighed for at se udvalget af varer i en bygdebutik inden det går hjemover mod Upernavik.
 
Periode: Juli – september
Varighed: 5-6 timer

 

 
 
Bygdebesøg til Kangersuatsiaq og Upernavik Kujalleq
 
Kangersuatsiaq har i flere år været kåret som Grønlands bedst fungerende bygd. Her er rent og pænt, skolen, butikken og kommunekontoret er velfungerende og fangerne og fiskerne herfra har gennem tiderne hørt til de mest produktive i distriktet – ja i hele Grønland.
 
Vi sejler fra Upernavik om morgenen og passerer flere fuglefjelde på afstand – alt efter tidspunktet er der gode muligheder for at se sæler og sidst på sommeren kan man også holde udkig efter vågehval og finhval.
 
Efter en rundtur i Kangersuatsiaq går turen videre ind bag Kangersuatsiaq, hvorfra der er adgang til Upernavik Kujalleq. Vi sejler nu langs med selve indlandet så hold godt udkig efter både moskusokser og rensdyr. Bjergene ændrer karakter for til sidst, ned ved Upernavik Kujalleq, at antage de helt karakteristiske basalt-former. Efter et stop i Upernavik Kujalleq går turen mod nord igen og først om aftenen er vi igen hjemme i Upernavik.
 
Periode: Juni – september
Varighed: 10 – 12 timer

 
 
Bygdebesøg til Tussaaq
 
Tjek en gang på folkeregisteret – den er god nok, i Tussaaq bor der kun én mand. Han hedder Peter og han holder standhaftigt fast i sin hjembygd. Bygden er aldrig blevet lukket som et bosted, selvom det nok var hvad man havde forventet, da man i starten af 1990-erne lukkede butikken.
 
Vi sejler mod Tussaaq og kommer blandt andet forbi Kingittorsuaq, hvor man på toppen fandt den berømte runesten fra Nordbotiden. I Tussaaq ser vi om der er nogen hjemme, får os en kop kaffe eller te og ser på de store isfjelde, som ofte er grundstødte omkring bygden. Hjemsejlads forbi Inussuk, hvor en stor arkæologisk udgravning blev foretaget i 1929.
 
Periode: Juni – september
Varighed: 3-4 timer

 
 
Arkæologisk ekskursion.
 
Arkæologer startede i 2004 en grundig efterforskning af Upernavik distriktets forhistorie. Vi tager en tur rundt i arkæologernes kølvand og hører om de opdagelser og fund de har gjort. De pladser der skal besøges spænder vidt – flere faser af Thule-kulturen kan opleves i form af forskelligartede husruiner. Endelig skal vi også selv prøve at lege arkæologer i strandkanten, hvor palæoeskimoernes (stenalderfolkets) efterladenskaber er at finde, hvis man kigger godt efter. Turen slutter af på Langø, hvor en kæmpe landsby med op til 100 mennesker nu kun ses, som små tuer på stranden. Der skal gøres opmærksom på, at der ikke må graves i ruiner eller skrænter samt at alle fund, der evt. måtte gøres skal forevises og afleveres til Upernavik Museum.
 
Periode: Juni – september
Varighed: 6 timer

 
 
Hundeslædetur til Pamiua
 
I de sidste par år har vinterisen ladet vente længe på sig og når den først har lagt sig har den derfor også været svær at færdes på. Sundet mellem Upernavik øen og Langø er dog så roligt, at isen her ligger meget solid. Det er derfor næsten altid muligt at tage en 2-3 timers hundeslædetur dertil.
 
Periode: februar – april
Varighed: 2-3 timer

 
 
Hundeslædetur til Aappilattoq
 
Ved godt islæg omkring Upernavik er det muligt at tage en heldagstur til Aappilattoq. Denne bygd er nu centrum for det store og udbytterige fiskeri, der foregår i bunden af Upernavik Isfjord. Fiskefabrikken ligger meget betegnende helt centralt i bygden sammen med butikken. I Aappilattoq vil der være besøg hos en lokal familie, der byder på frisk sælkød, te og kaffe, hvilket nok skal få varmen tilbage til fødderne.
 
Periode: februar – april
Varighed: 8-9 timer

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fangstture fra en af de nordlige bygder
 
Deltag i de lokal fangeres spændende fangstture efter sæl, bjørn, hvalros, hvid- og narhval. Alt afhængig af sæsonen og islægget kan der tilbydes meget spændende og ekstreme ture:
 
Isbjørnejagt er ikke tilladt for turister i Grønland men muligheden for perfekte nærbilleder er til stede under fangernes jagt på ”isens konger”. Fangsten foregår i den kolde tid fra december til april måned. Solen kommer tilbage efter vintermørket i februar men har endnu ikke magt nok til at varme luften særligt meget op. Fangsten foregår fra hundeslæde ude mod vest, hvor bjørnene holder til. Overnatning foregår i fangernes slædetelt, hvor primussen hvæser natten lang for at holde kulden ude. Fangerne har tøjret hundene rundt om teltet og den store riffel ligger parat i teltåbningen, for bjørnene går ikke til ro om natten men snuser rundt på isen i deres jagt på sælunger.
 
Periode: februar – april
Varighed: ca. 1 uge
 
Sælfangst i maj måned foregår også med hundeslæden som eneste transportmiddel. Skjult bag det hvide klæde på skydeslæden sniger fangeren sig ind på sælen, der ligger og soler sig ved sit åndehul. Hundenes lydighed og fangerens dygtighed er her altafgørende for fangstresultatet. Med gyldigt jagtbevis er det muligt selv at forsøge sig som ”fanger”, men følg nøje fangerens instruktioner.
 
Periode: maj – juni
Varighed: 3 – 7 dage
 
Iskantfangst. Hvalros, hvid- og narhvalfangst foregår fra iskanten eller revner i isen fra slutningen af maj og frem til isen forsvinder. Den optimale tid vil være juni måned. Vær med en flok fangere på fangsttur til iskanten og oplev det frie men bestemt barske liv, som fangerne lever. Ved iskanten skydes der sæler og er fangerne heldige passerer der også en flok narhvaler eller en enlig hvalros på vej mod nord. Kajakken bruges her stadig som en vigtig del af fangstkulturen. Både hvid- og narhvaler er nu kvoterede, så kun enkelte fangere har lov at skyde ét dyr. Her har du mulighed for at opleve det rigtige fangerliv – hundeslæde, kajak og sælkød i gryden.
 
Periode: juni
Varighed: 1 uge

 Click to navigate!
Greenland Guide Index A graphic view of the site Search all pages Ideas and experiences Icebergs, snow and ice cap Hiking, angling, kayaking . . . It's more than transport Whales, walruses, musk oxen A must in a lifetime Nothing compares From the tourist board Hotels and travel agencies Zoom in to the options An email service What's on? Greenland Masks on your screen Send a greeting from the Arctic - free! Download Center Order online About the publishers